Blog – Wat is een holistisch interieur?

Wat is een holistisch huis?

Mocht je nog niet weten wat holisme betekend? Het komt voort uit het Griekse “holos” wat heelheid betekent. In een holistische visie ga je ervan uit dat alles met elkaar samenhangt en ook invloed heeft op elkaar.
In alle oude culturen en hun filosofieën was er samenhang: als mens was je onderdeel van een groter geheel.

Hoe het ooit was...Mensen waren veel meer verbonden, en voelden zich gedragen en onderdeel van een enorme cyclus. Ze hadden een dienende rol aan een groot en magisch geheel. 

“Hoe komt het dat we dat zijn kwijtgeraakt?”

“Doordat het denken zó bovenmatig ontwikkeld is, heeft ieder westers mens zeker op enig moment in zijn leven ervaren hoe het is een “wandelend hoofd” te zijn. Hiermee bedoel ik dat het denken zo bovenmatig actief is dat het contact met het lichaam en de subtiele signalen uit de gevoelswereld niet of nauwelijks opgemerkt worden. 

Als dit verder doorontwikkeld zie je een loskoppeling van het eigen lichaam en de omgeving, waarbij het idee ontstaat superieur te zijn als mensen op aarde. Tegelijkertijd hebben westerse mensen allemaal een sterke interne criticus die ons overal om veroordeelt en constant afwijst.”

Dus:

“Als we ons brein de boventoon laten voeren, leidt het ons verder weg van onze essentie en zijn we daarmee ook minder gelukkig.”

Maar wat als je hebt geleerd zekerheid te vinden in je mind?

Het goede nieuws is dat heel veel mensen al in een transitie zijn. Ongetwijfeld ben je daar zelf ook mee bezig, anders zou je dit artikel waarschijnlijk niet lezen. Je hebt bewust of onbewust manieren om uit je hoofd en in je lichaam aanwezig te ZIJN.

Iedereen doet dat op een eigen manier. Wat het je brengt is dat je weer in staat bent om te navigeren op de signalen die je lichaam jou geeft.

We zijn ook verleerd om gevoelens onder woorden te brengen, te interpreteren en erop te navigeren.  Ook mogen we de vrouwelijke aspecten meer aandacht geven, ook als man. Iedereen heeft ten slotte mannelijke en vrouwelijke eigenschappen, dat staat los van het vrouw of man zijn.

Het doel is om weer meer heelheid te kunnen ervaren. In jezelf en ook in jouw omgeving. In spirituele kringen wordt vaak geroepen dat het om het innerlijk, verlichting en liefde gaat en de omgeving helemaal niet van belang is. Maar dat is zo’n gemiste kans als je realiseert dat we op zo’n prachtige aarde leven.

Kijk eens om je heen: wat zie je?

We zijn hier niet voor niets in deze 3D realiteit: het is volgens mij ook juist de bedoeling dat we hier op aarde mooie dingen en fijne plekken realiseren. 

Een holistische visie op jouw woon- en werkomgeving kan je helpen om jouw omgeving gezonder te maken zodat die jouw energie geeft i.p.v. kost. Om je inzicht te geven in hoe je binnenwereld en buitenwereld samenwerken en je wensen heel concreet vorm kunt geven.

“Ik zie mijzelf als vertaler van behoeftes en kwaliteiten in materie
en ruimte.”

Ken je de uitspraak: “zo binnen, zo buiten?”


Deze fascineerde mij als meisje van twaalf en liet mijn hoofd duizelen in mijn verlangen het te begrijpen.

“Het begon met kritiek en afwijzing naar mezelf.”

Ondertussen, bijna dertig jaar later, ervaar ik het steeds op een dieper niveau. Met kleine dingen is het gemakkelijk om te realiseren dat binnen- en buitenwereld één zijn. Maar wanneer je iemand ontmoet die je enorm irriteert, je verdriet doet of boos maakt is het een hele kunst om van binnen te leren voelen wat het aanraakt in jou. Om met mildheid naar je eigen projecties en triggers te blijven kijken.

“Het lijkt een nuance maar veranderd niet alleen jezelf maar ook de wereld om je heen.”

De buitenkant


Ook je uitstraling, hoe jij je kleding draagt en je huis en werkplek vormgeeft zijn een afspiegeling van jouw binnenwereld.

“Dit roept bij veel mensen een angst op omdat er in onze maatschappij heel veel kritiek wordt geleverd over het uiterlijk.” 

Dat is echter niet hoe ik holistisch kijkt naar de omgeving. Het gaat een laagje dieper dan “dit is mooi en dat is mode”. Het gaat om wat jou werkelijk voedt, wat bij je past en jou blij maakt.

“Dat heeft dus helemaal niets te maken welke smaak jij hebt of welke trend bij je past.”

Het gaat om hoe je wezenlijk meer kunt ZIJN zodat jouw essentie meer kan spreken. Hoe jouw omgeving daar in kan ondersteunen en inspireren, soms uitdagen. Dat is heel persoonlijk en voor iedereen dus anders, als een bewustwording over de plek die jij hebt gekozen en voor jou vanzelfsprekend voelt omdat jij je er dagelijks in begeeft.

De balans tussen wat jou voedt en hoe jij je omgeving hebt vormgegeven horen in een holistisch ontworpen huis onlosmakelijk samen. 

“Er bestaat geen goed en fout, wel een beter of minder bij jou passende keuze. En dat maakt het mega boeiend!”

Want als je dit principe, dat gestoeld is op heelheid, onderzoekt vanuit je hart dan ontdek je hoe groot de invloed van je omgeving op je is en dat je er alleen niet bewust van bent. Zo kom je erachter wie je bent en wat voor moois je allemaal in huis hebt: letterlijk en figuurlijk. Het is een prachtige sleutel om meer en meer eenheid te ervaren in jezelf en in je omgeving.

Het eerste advies:


Toen ik mensen ging adviseren en analyseren met Feng Shui en Nine Star Ki deed ik dat vanuit alle kennis die ik had opgedaan. Alles moest perfect zijn en kloppen volgens de leer en ik merkte dat het vaak niet goed samen stroomde met mijn heldere intuïtie.

“Ik stagneerde in mijn rationele aanpak terwijl ik gewend was aan flow in mijn werk.”

Daarom ben ik afgestapt van een advies dat enkel gebaseerd is op één visie en heb ik alles wat me inspireert samengebracht. De term holisme past daar het beste bij, waarbij ik nog steeds Feng Shui en Nine-Star-Ki elementen toepas.

Op een gegeven moment kwam ik bij mensen thuis die een fantastisch huis aan het bouwen waren. Het was een jarenlang proces, ze waren misschien halverwege en voelden zich uitgeblust waarbij ze maar heel langzaam voortgang boekten.  Terwijl ik daar rondliep en met hen praatte en uitleg gaf over hun karaktereigenschappen en hoe je die in hun huis weerspiegelt zag, ontdekte ik dat dit een levensproject voor hen was. Terwijl het huis een grote chaos was, zag ik hoeveel liefde ze in dit huis stopten met iedere weloverwogen beslissing. 

“Iedere keuze werd bewust gemaakt, elke centimeter aandacht gegeven.”

Zij vergeleken zichzelf met anderen die veel sneller bouwden waarbij ze hoopten dat het einde bij hen ook ooit in zicht zou komen. Maar ik had het gevoel dat dit voor hen zo groots en allesomvattend was dat de snelheid me niet relevant leek.

“Ik was echt ontroerd door de aandacht en de liefde die ze aan hun huis gaven.”

Work in progress...


Zo anders dan de relatie die veel mensen met hun huis hebben. Natuurlijk had ik ze kunnen adviseren op te ruimen en orde op zaken te stellen, maar waarom? Veel belangrijker voor hen was dat ze zich gingen realiseren wat voor prachtig levenswerk ze aan het bouwen waren. Het inzicht dat wat voor hen als vanzelfsprekend voelde eigenlijk heel bijzonder is en een fantastisch talent.

“De meest bijzondere bouwwerken zijn langzaam, met heel veel toewijding, aandacht en zorg ontstaan.”

Dus maakte ik hen complimenten over alle schoonheid die hen omringde. Ik adviseerde ze goed voor zichzelf te zorgden, rust te nemen en ook weer dingen te doen die nieuwe energie geven.

“Zodat ze weer konden gaan genieten van het prachtige proces!”

“The journey is tenslotte the destination!”

Doelen najagen

We zijn zo gewend om een stip op de horizon na te jagen en tijdens de tocht erheen zien we maar af. Dat is zo jammer, want aan het einde denken we vaak: oké, is dit het dan? Heb ik hier al die tijd zoveel voor moeten missen? 

“En achteromkijkend realiseren we dat het niet om het resultaat gaat meer om de weg erheen.”

En hoe ziet een holistisch huis eruit?

Een holistisch huis is dus heel eigen, uniek, afgestemd op de bewoners. Het is een plek waar hun behoeftes zichtbaar worden. Een plek die voedend is voor degenen die er gebruik van maken en precies dat geeft en ondersteunt op wat er mist of waarnaar wordt verlangt. Zou je daarbij wel wat guidance willen? Laat het me weten, dan gaan we samen op avontuur in jouw thuis en ontdek je tegelijkertijd veel over je binnenwereld.

“Zo ontstaat een omgeving die er is voor jouw, een plek waar je kunt ontladen, opladen, helemaal jezelf zijn, je veilig voelt en omringt wordt met moois en fijns.”

Het is jouw heiligdom en gedurende je leven leer je het te koesteren net als je leert te houden van jezelf, je lichaam, en liefde geeft aan jezelf, je partner en kinderen, aan alles in je omgeving.

Als je huis bewust is vormgegeven  dan straalt het, voelt het prettig en ben je er graag.

“Je huis is evengoed energie die net als jij zo af en toe gereinigd, ontladen, schoongemaakt en in beweging gebracht wil worden.”

Om jou vervolgens weer optimaal te kunnen ont-stressen, energie te geven, te laten stralen en genieten.

Vroeger werd traditiegetrouw de lenteschoonmaak gehouden. Het hele huis werd van top tot teen gepoetst, gewassen, uitgeklopt en opgeruimd. Niet alleen had dat een fris huis tot resultaat, ook de bewoners werden mentaal en energetisch van nieuwe energie en ideeën voorzien.

cleaning-conditioner relaxed schoonmaken met plezier

Tegenwoordig nemen we niet meer de tijd om een voorjaarsschoonmaak te houden. 
Het zit gewoon niet in je systeem, of heb je er geen energie voor, je leven is te vol met andere dingen… 

“Gelukkig kun je ook al kleine dingen doen die niet veel tijd kosten en wel voelbaar verschil maken en de lente in je huis binnen halen.”

Hier wat inspiratie:

  • Zet even alle ramen en deuren open zodat er frisse lucht door je huis heen kan waaien.
  • Als je iets meer tijd hebt kun je dan meteen ook even met wierook of palosanto of salie je huis reinigen.
    (Als je niet precies weet hoe, laat het me weten, dat kan ik je uitleggen.)
  • De vloer dweilen geeft ook een heel fris gevoel en laat je huis weer stralen.
  • Je kunt een nieuwe plant of een mooi boeket bloemen kopen.
    En als je planten hebt die de hele winter binnen hebben gestaan zet ze dan even in de warme wind of in een zachte  lente regen. Dat vinden ze heerlijk!
  • Een hoekje wat je veel ziet en wat er winters, rommelig of stoffig uitziet kun je even opruimen, poetsen en opnieuw inrichten. Daar kun je iets neerzetten wat voor jou het voorjaar symboliseert of waar je blij van wordt.

Wil je toch wel wat rigoreuzer aan de slag?

Verlang jij, net als ik, naar een grootsere en meer complete schoonmaak? Dan heb ik een stralend voorstel voor je!

gesloten ogen voelen, verinnerlijken

"Ik daag je uit om niet alleen je huis schoon te maken, zoals onze voorouders dat deden, maar ook je lichaam, je geest, er zal zelfs een emotionele detox aan te pas komen: niet zwaar en moeilijk maar als een feestje voor jezelf..."